Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VERDÁK 3.
RENDEZŐK: Brian Fee
FORGATÓKÖNYVÍRÓK: Ben Queen
SZINKRONHANGOK: Owen Wilson, Larry the Cable Guy, Bonnie Hunt, Cheech Marin, Jason Pace

STÚDIÓ: Pixar Animation Studios
BEVÉTEL: $ 383,751,262
MEGJELENÉS:
 2017. Június 24.
 2017. Június 28.
VERDÁK KRONOLÓGIA
Verdák 2.
(2011)
 

VERDÁK 3. (eredeti cím: Cars 3.2017-es animációs film, a 2006-os Verdák és a 2011-es Verdák 2. folytatása. A filmet Pixar Animation Studios készítette, és a Walt Disney Pictures forgalmazza, akárcsak az első két részt. A filmet 2017. június 16-án mutatták be az Egyesült Államokban, Magyarországon egy nappal korábban mutatták be. A rendezői széket ezúttal Brian Fee tölti be, aki az első két rész vezető animátora volt, a forgatókönyvet Rober L. Baord és Dan Gerson írta, a zenéjét Randy Newman szerezte, a főszereplők hangjait Owen Wilson, Cristela Alonzo, Armie Hammer, Bonnie Hunt, Larry the Cable Guy, Nathan Fillion, Kerry Washington és Lea DeLaria szolgáltatta.

TÖRTÉNET:
Villám McQueen remek szezont teljesít a Dinoco 500 versenysorozaton, kortárs versenyzői oldalán, és kipufogófürdői barátai alkotta csapatával, szponzorai a RozsdaMaris lökhárítókenőcs jóvoltából. Ám a szezon zárófutamát egy Vihar Jackson nevű zöldfülű újonc nyeri, aki már egy csúcstechnológiás versenyautók új generációját képviseli. Vihar mérhetetlenül beképzelt és arrogáns, de ugyanakkor a teljesítménye a pályán vitathatatlan, így Villám nagyon hamar potenciális ellenfélre talál benne. A következő szezon már egyre több új generációs versenyzővel van tele, akik elkezdik kiszorítani a korábbi veteránokat, akik közül valamennyien vagy visszavonulnak, vagy a szponzoraik leváltják őket. A versenyszezon végére már csak Villám marad a régiek közül, ám egy szerencsétlen baleset következtében ő is kiesik a versenyből, és súlyosan megsérül.
Pár hónap múlva a felépülését követően, Villám képtelen eldönteni, hogyan folytassa a karrierjét. Barátnője, Sally szerint változtatnia kellene eddigi taktikáján, így Villám elhatározza, hogy ahhoz, hogy megverje Vihart, ahhoz úgy kell edzenie, mint ő. Szponzorai egy befolyásos üzletember, Mr. Sterling segítségével kialakítanak egy modern edzőközpontot, ahol Villámnak alkalma lesz a legmodernebb technika segítségével fejleszteni magát, és még egy belevaló személyi edzőt is kap, Cruz Ramirez személyében (bár utóbbi miatt nem kifejezetten lelkesedik). Miután Villám képtelen megfelelően használni az edzőcsarnok modern versenyszimulátorát, és a sebessége jóval alacsonyabb, mint az elvárt norma, Sterling úgy dönt, nem nevezi őt az újabb futamon, mert, ha ismét veszít, árt a cég márkájának. McQueen könyörög még egy utolsó esélyéért, és megkéri, hadd gyakoroljon a Tűzgolyó tengerparton igazi verseny közben. Sterling beleegyezik, de csak, ha magával viszi Cruzt.
Villám megpróbálja fejleszteni a sebességét, de a gyakorlásban hátráltatja Cruz ügyetlensége, aki még sohase vett részt igazi versenyen. Később belógnak egy elhagyatott versenypályára, hogy ott gyakoroljanak, de később kiderül, hogy ott egy roncsderbit rendeznek meg. Bár szerencsésen megmenekülnek attól, hogy összeroncsolódjanak, az eset alaposan lejáratja McQueent a sajtó előtt. Villám dühében Cruzt hibáztatja a kudarcaiért, aki szomorúan elismeri, hogy valaha ő is igazi versenyző lehetett volna, de nem volt bátorsága elkezdeni a saját karrierjét, mert úgy érezte, nincs meg hozzá a tehetsége. Ezt követően Villám ráébred, hogyha fejlődni akar, szüksége van mentora, a Doki tanácsaira, ám mivel ő már nem él, így a legjobb, ha megkeresi a Doki régi csapatfőnökét, Füstit. Ehhez Cruz segítségét kéri, miután megbeszélik a nézeteltéréseiket. Ellátogatnak Thomasville-be, a Doki szülőfalujába, ahol megismerkednek Füstivel, és Doki egykori versenytársaival. Füsti elmondja McQueen-nek, hogy, mikor a Doki karrierjének véget vetett a balesete, az jelentette számára az újrakezdést, hogy Villám edzője lehetett. Füsti tanácsai és Cruz gyakorlati segítségével Villám megkezdi a felkészülést, amely során egyre több új és régi trükköt is tanul, amiket a Doki is alkalmazott az ő korában, de a sebességét továbbra sem tudja olyan gyorsra fejleszteni, mint Vihar, vagy akárcsak Cruz.
A Szelep Kupa legújabb futamát Floridában rendezik meg, ahol Villám továbbra sem képes felzárkózni Vihar és az újoncok mellé, és sokáig a legutolsó helyen kullog. Miután a pályán tömegbaleset történik, és Villámnak hosszabb időre ki kell állnia, egy sorsfordító döntést hoz: ráébredvén, hogy ő sohasem lesz képes felvenni az új generációval a versenyt, átadja a versenyszámát Cruznak, hogy fejezze be helyette a futamot. Cruz tehát átveszi Villám helyét, míg McQueen átveszi a csapatfőnöki feladatokat, és Cruz saját edzői technikáját alkalmazva motiválja őt a verseny során. Az utolsó körre Cruznak sikerül az élre törni, fej fej mellett haladva Viharral, aki a finis előtt megpróbálja a falhoz szorítani őt, ám egy Dokitól látott csel segítségével Cruz átveszi a vezetést, és végül megnyeri a versenyt. Sterling jövedelmező üzletet ajánl fel neki, de Cruz visszautasítja, helyette inkább a Dinocóhoz szerződik le, amely ettől fogva a RozsdaMaris márkát is átveszi. Villám továbbra is versenyben marad, miközben nagyvonalúan vállalja, hogy Cruz mentora lesz elkövetkezendő karrierje során.
Később mind a ketten Kipufogófürdőben versenyeznek szórakozásból, Cruz immár az 51-es versenyszámmal (amely egykor a Doki száma volt), McQueen pedig átveszi a "Hihetetlen" jelzőt, szintén a Dokitól, és a piros festését kékre cseréli le...

PRODUKCIÓ:
A film előkészületeinek megkezdését 2013. augusztus 12-én jelentették be. 2014 márciusában a Disney vezérigazgatója, Bob Iger bejelentette, hogy Pixar már dolgozik a folytatáson. 2014 nyarán a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon John Lasseter bejelentette, hogy a filmet Brian Fee rendezi, a forgatókönyvet Rober L. Baord és Dan Gerson, valamint a film hivatalos történetéről is kiderült pár információmorzsa 
Lasseter elmondása szerint a történet modern környezetbe helyezi a főhősöket. Villám McQueent mint egy veterán versenyautót mutatják be, aki próbál lépést tartani a mai rohanó világgal, ahol újabbnál újabb versenyautók jelennek meg, felszerelve mindenféle vadonatúj kütyüvel. A történet szerint Villám, hogy bizonyítsa, még képes igazi bajnok lenni, jelentkezik a Florida 500-ra, egy egész Amerikát átszelő futamra, ahol vadonatúj felszerelésű, ifjú versenyautókkal kell összemérnie a tudását. A filmben visszatérnek a régi szereplők és vadonatúj karakterek is megjelennek. 2014-ben hivatalossá vált, hogy Owen Wilson, Larry the Cable Guy, Bonnie Hunt, Tony Shalhoub, és Cheech Marin visszatérnek a folytatásban korábbi szerepükre.
2015-ben a Brazíliában megtartott Disney Expo rendezvényen jelentették be, hogy a film 2018. június 18-án kerül bemutatásra, ám pár hónappal később a premiert megcserélték a Toy Story 4. 2017-es bemutatójával, utóbbi film ugyanis a stúdió szerint nem készült volna el a tervezett időpontra. Így a Verdák 3. bemutatóját 2017. június 16-ára tűzték ki.
A Verdák 3 első előzetese 2016. november 21-én debütált, és egy rövid részletet mutat be a filmből, melyben Villám McQueent baleset éri. Sok rajongó szerint meghal, de valójában csak defektet kap, és úgy jár, mint Doki.

ÉRDEKESSÉGEK:

  • Új rendezővel az élen készülhetett el a Verdák 3. része. Ezúttal Brian Fee lett jelölve erre a posztra. Igaz számára sem volt ismeretlen a Verdák világa, ugyanis már az előző két felvonáson is dolgozott, igaz más pozícióban. Ezenkívül pedig A kis hableány 2. része vagy a L’ecsó is a korábbi munkái között szerepelnek. Brian Fee rendezői debütálásaként tarthatjuk számon a Verdák 3. részét. A direktor azt ígérte, hogy a film igazi tisztelgés lesz majd az amerikai autóversenyzés előtt is.
  • A szinkronhangok közül eleddig nem sok mindenkiről rántották még le a leplet. Ami biztos, hogy a főkarakter, azaz Villám McQueen hangját az eredetiben, ez alkalommal is Owen Wilson szolgáltatja.
  • John Lasseter, aki a korábbi két Verdák filmet rendezte azért ennél a filmnél sem távolodott el teljesen az alkotás folyamatától. Producerként mindvégig felügyelte, hogy miként dolgozik Fee és csapata. Sőt Lasseter úgy nyilatkozott, hogy a Verdák 3. része egy igazán érzelmes történet lesz, ami talán az első felvonáshoz fog majd jobban hasonlítani.
  • Vélhetően egyébként más visszatérő autó is akad majd az újabb felvonásban. Korábban például pletykálták, hogy a teherautó Mater sem marad ki a történetből, de jó eséllyel Sally Carrera és Ramone is szerepet kap majd az újabb történetben.