Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LORAX
RENDEZŐK: Chris Renaud
FORGATÓKÖNYVÍRÓK: Cinco Paul - Ken Daurio

ALAPMŰ: The Lorax by Dr. Seuss
SZINKRONHANGOK: Danny DeVito, Ed Helms, Zac Efron, Taylor Swift, Betty White
STÚDIÓ: Illumination Entertainment
BEVÉTEL: $ 348,840,316
MEGJELENÉS:
 2012. Március 2.
 2012. Október 18.
DR. SEISS KRONOLÓGIA
  The Grinch
(2018)

LORAX (Eredeti cím: Dr. Seuss' The Lorax) 2012-es amerikai animációs 3D-ben készült zenés vígjáték, Dr. Seuss meseregénye alapján. A filmet az Illumination Entertainment készítette, és az Universal Studios forgalmazza, az eredeti bemutató 2012. március 2-án volt, Dr. Seuss születésének 108. évfordulóján.
A film a második számítógépes-animációs film Dr. Seuss műveinek adaptációi közül a Horton után, és az első, ami 3D-ben készült. A film producere Chris Meledandri, a Horton és a Gru executive producere, valamint a film szintén a Gru alkotóinak nevéhez fűződik. A Lorax a harmadik film a Gru és a Hopp után, amit a Universal Studios és az Illumination Entertainment közösen készített.
A filmet megelőzően 1972-ben, ugyancsak a könyv alapján, készült egy rövid animációs-zenés televíziós különkiadás is.
A történet szerint egy Ted nevű kisfiú meglátogatja Valahászt (az eredeti változatban: Once-ler), aki mesél neki a legendás Lorax kalandjairól. A 2012-es filmben Ted eredeti hangját Zac Efron, Valahászét Ed Helms, Loraxnak pedig Danny DeVito kölcsönzi. Mint ahogy korábban Dr. Seuss többi művét, az alkotóknak a Loraxot is jelentősen ki kellett egészíteniük, hogy egész estés film legyen belőle. Új szereplőként tűnik fel a filmben Audrey, Ted szerelme, aki az eredeti változatban Taylor Swift hangján szólal meg, Aloysius O'Hare, Rob Riggle hangján és Norma Nagymama Betty White hangján. Magyarországon eredetileg 2012. március 15-én mutatták volna be a filmet, a premierjét azonban később eltolták október 18-ra.

TÖRTÉNET:
A történet középpontjában egy tizenkét éves idealista fiú, Ted Wiggins áll, aki egy teljesen mesterséges városban, "Amkell falván" él: itt minden műanyagból, fémből vagy szintetikus anyagokból készült, csak éppen nincs semmi természetes, a valódi természet pedig már rég kiveszett. Az emberek mégis boldogan élnek ezen a helyen, hiszen megvan mindenük, ami csak kell. Ted gyógyíthatatlanul szerelmes a szomszédjában lakó lányba Audrey-ba, aki a valódi, élő fákról álmodozik. Szerinte régen még mindenfelé ilyenek nőttek, egyenesen a földből, selymes, puha leveleik voltak és csodálatos illatuk. Amikor Ted tudomására jut, hogy Audrey legnagyobb vágya, hogy lásson egy igazi fát, és hogy bármit megtenne annak, aki hozna egyet, minden idejét kutatással tölti. Öreg és kissé habókos nagymamája látja el tanáccsal: meg kell találnia Valahászt, aki a városon kívül él, ő az egyetlen, aki tudja, hogy mi történt a fákkal. Így hát Ted elindul és elsőként hagyja el Amkell falva gyönyörű műanyag városát, amelyen kívül egy kiszáradt, lepusztult sötét, sivár sivatag terül el. Ted távozása és érdeklődése a fák iránt azonban cseppet sem tetszik a város dúsgazdag polgármesterének Mr. O'Hare-nek, aki hatalmas vagyonra tett szert, miután sikerült palackoznia az oxigént, amelyet minden ember felvásárol a városban, a szennyezett levegő miatt. Mr. O'Hare tisztában van vele, hogyha valakinek sikerülne találnia egy igazi fát, akkor az ő vállalkozása tönkre menne, hiszen a fák fotoszintézissel állítják elő a levegőt, amiért senkinek sem kell fizetnie. Éppen ezért minden erejével próbálja megakadályozni, hogy Ted elhagyhassa a várost.
Valahász egy zsémbes, mogorva öregember, aki jó messzire lakik a várostól, valahol a semmi kellős közepén, egy rozoga kunyhóban. Nem szereti ha megzavarják a magányában, éppen ezért a házát és annak környékét csapdákkal szereli fel, hogy elriassza a betolakodókat. Eleinte Tedet is el akarja zavarni, ám látva a fiú kitartását és érdeklődését a fák iránt, mégis rászánja magát, hogy elmesélje neki miért tűnt el egykor az összes élő fa.
Valahász tehát elmeséli történetét: egykoron, amikor még fiatal volt, elindult az otthonából, hogy megváltsa a világot zseniális találmányával, az Amkellel. Az Amkell egy különleges anyagból készült pamut, amelyet Valahász szerint ezer dologra fel lehet használni. Azonban senki sem hisz abban, hogy a találmánya valaha is sikeres lesz, még a saját családja sem. Hosszú sikertelen utazás után Valahász végül megtalálja azt a helyet, amelyet keres: egy gyönyörű, különleges Pompamacs fákkal teli erdőt, amely egy völgyben húzódik meg. Valahász letáborozik ezen a helyen, ahol az erdő állatai igencsak megkedvelik (különösen dalos természete miatt és amiért pillecukrot ad nekik enni), ám neki más tervei vannak: a Pompamacs fák lombjaiból akarja elkészíteni a találmányát, ezért fejszét ragad, hogy kivághassa a fákat. Arról azonban sejtelme sincs, hogy az erdő fáit egy rejtélyes lény védelmezi, aki olyan öreg mint maga az idő; a legendás (és szerinte kissé idegesítő) Lorax. Lorax egy apró termetű, szőrös narancssárga lény, aki a fák nevében beszél és ő az erdő védelmezője. Nem tetszik neki, hogy Valahász ki akarja vágni a fákat, szerinte az idegen veszélyt jelent az erdőre, ezért távozásra akarja bírni. Valahásznak azonban esze ágában sincs elmenni, ezért összetűzésbe kerül a Loraxal, aki megpróbál mindenféle trükköt bevetni, hogy elkergesse a hívatlan vendéget. Végül Valahásznak sikerül megegyeznie a szőrös kis lénnyel: megfogadja neki, hogy nem fog több fát kivágni, helyette inkább leszedi a fák leveleit, hogy elkészíthesse a találmányát, amibe Lorax valahogy belenyugszik, de igyekszik betartatni Valahásszal a neki tett ígéretét.
Valahász a városban, próbálja eladni az ő Amkelljét, ám kezdetben nem jár túl sok sikerrel; végül feladja a próbálkozásait, s dühösen elhajítja kudarcot vallott találmányát - ami véletlenül egy lány fején ragad, amit az emberek egy vadonatúj, menő kalapnak néznek és hirtelen felismerik az Amkell zsenialitását. Hamarosan az erdőt éljenző tömegek özönlik el, akik mind magasztalják Valahász találmányát és egytől-egyig akarnak egyet. Valahász felhívja a családtagjait, akik nemsokára meg is érkeznek és látogatásuk alaposan felforgatja az erdő nyugalmát. A kapzsi és lusta rokonok azonban meggyőzik őt, hogy sokkal hatékonyabb módszerrel fejleszthetné a vállalkozását, ha kivágná a fákat, így hát tömeges fakitermelésbe kezdenek. Ahogy gyarapodik a vállalkozása, Valahász úgy válik egyre arrogánsabbá, kapzsi lesz és önző, s elfelejtvén mit ígért egykor Loraxnak. Kivágatja az erdő valamennyi fáját, a helyükbe pedig hatalmas gyárakat épít, ezzel nemcsak a fákat, de az állatok otthonát is elpusztítja. Lorax megpróbálja figyelmeztetni, hogy rossz az, amit csinál, de Valahász nem hallgat rá, még nagyobbá akarja tenni a vállalatát és nem hagyja, hogy ebben bármi is megakadályozza. Amikor kivágatja a legutolsó Pompamacs fát is, akkor döbben rá tetteinek szörnyű következményeire. Azzal, hogy kivágta az összes fát, lakhatatlanná tette a földet, hiszen fák nélkül a levegő sokkal szennyezettebbé válik. Ekkor jön rá arra Aloysius O'Hare, a fiatal lángelme, hogy eladhatná az embereknek a friss levegőt, s ezzel az időközben megalapult Amkell falva városának élére kerül. Valahász vállalkozása becsődöl, fák nélkül nem tud többet pamutot készíteni, így a családja is elhagyja. Az állatok kénytelenek elköltözni a vidékről, hogy új otthont találjanak maguknak, Lorax pedig szomorúan távozik a föld színéről a felhők közé, csupán egyetlen szót hagy hátra, Valahásznak utolsó napján: "Hacsak."
Ted végighallgatva a történet, megérti végre miért képviselt nagy jelentőséget egykor az összes fa. Valahász elmondja neki, hogy sokáig nem értette mit jelent az, amit Lorax mondott neki, de most végre rájött, hogy a szó mibenléte valójában Tedben rejlik. És ekkor felidézi a film egyik legfontosabb és legbölcsebb mondatát: "Hacsak valaki nem tesz az ügyért, komám, akkor semmi sem fog megjavulni. De nem ám!" Majd odaadja Tednek az utolsó Pompamacs fa magját, és arra kéri a fiút, ültesse el a város közepén, ahol mindenki látja és győzze meg az embereket, hogy még mindig nem késő megváltoztatniuk a dolgokat. Ted büszkén vállalja fel a küldetést, amit Valahász rábíz és megígéri neki, hogy nem fogja cserben hagyni.
Visszatérve Amkell falvára Ted igyekszik megfelelően gondoskodni a magról, ám Mr. O'Hare tudomást szerez róla és az embereivel együtt próbálja megszerezni Tedtől és elpusztítani. Annak érdekében, hogy megmentsék a magot, Ted és családja, valamint Audrey mentőakcióba lendülnek, hogy eljuttassák a város főterére, és elültessék. Így Ted, Audrey és Norma Nagymama, Ted sugárhajtású robogójával a főtér felé veszik az irányt, míg Ted anyja hátramarad, hogy feltartóztassa O'Hare-t és embereit. Egy hosszú üldözés során a városon keresztül, a kis csapat végül eljut a főtérre, s megpróbálják elültetni a magot. Mr. O'Hare azonban ellenük fordítja a városlakókat, elhitetvén velük, hogy a fák veszélyesek rájuk, és hogy Ted felbolygatná velük a város nyugalmát. Tednek azonban támad egy ötlete és bepattan egy dömperbe, amivel ledönti a város körül húzódó fémfalat, megmutatván ezzel a többieknek, milyen nyomorúságos is az élet a városon kívül. Ted szónoklata meggyőzi az embereket arról, hogy itt az ideje megváltoztatniuk a dolgok menetét, és ezzel az egy maggal újra kezdhetnek mindent. Az emberek valamennyien a mag elültetése mellett döntenek, ellentétben Mr. O'Hare-el, akit elkergetnek a városból, s közösen ültetik el a magot a főtéren, Audrey pedig ad egy csókot Tednek az arcára. Az ünneplő tömegek hallatára Valahász végre előbújik a kunyhójából és az ég felé tekintve boldogan így szól: "Köszönöm, Ted!"
Nemsokára abból az egyetlen kis magból egy apró facsemete lesz, majd több tucat is növekedni kezd a földből, amelyeket Valahász gondoz. Nem sokkal később az állatok egyenként visszatérnek a vidékre és Lorax is, aki megdicséri Valahászt, amiért sikerült helyrehoznia a hibáját. Boldog, hogy viszontláthatja régi barátját, akinek a szíve most már teljesen megbékélt.

PRODUKCIÓ:
A film elkészítését 2009 júliusában jelentették be, az eredetei Dr. Seuss mű alapján az Illumination Entertainment készíti a Universal Sudios forgalmazásában. 2010-ben bejelentették, hogy a címszereplőnek Loraxnak Danny Devito fogja kölcsönözni a hangját. A film legelső előzetese 2011 novemberében jelent meg.
A filmet Chris Renaud és Kyle Balda közösen rendezte, a forgatókönyvét pedig Ken Dauiro és Cinco Paul páros írta, akik már a Blue Sky Studios Hortonjában is közreműködtek íróként. A film exkluzív producere Audrey Geisel, Seuss felesége Chris Meledandrival együtt, aki a Seuss valamint az Illumination Entertainment animációs filmekben egyaránt otthon mozog, ő volt a producere mindhárom filmnek, amit készítetek.
Danny DeVito az eredeti angol hang mellett, négy különböző nyelven (spanyol, olasz, német és oroszul) is leszinkronizálta a karakterét.
A film mondanivalója, hogy vigyázzunk tudatosabban a környezetünkre, ezért a Universal egy környezetvédelmi üzenetet tett közzé a film honlapján, amely olyan sikeres lett, hogy Brooklyn államában egy környezetvédésre felhívó petíciót indított el, Change.org címmel.

MEGJELENÉS:
Az Egyesült Államokban 2012. március 2-án mutatták be a filmet, míg az Egyesült Királyságban július 27-étől vetítették a mozikban. Magyarországon az eredetileg betervezett bemutató helyett, a premiert hat hónappal eltolták a besorolás miatt. Amerikában a film augusztus 7-én jelent meg DVD és Blu-ray kiadásban, amelyen az eredeti film mellett három új rövidfilm is megjelent. Hazánkban a filmet a UIP Dunafilm forgalmazza, a bemutatóra pedig csak október 18-án kerül sor.

KRITIKAI FOGADTATÁS:
A film többnyire vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, egyes kritikák szerint a film inkább a marketing felé húzódik és elveszti a könyv eredeti üzenetét. A film 56%-kal teljesített a Rotten Tomatoes értékelési listáján, 118 vélemény után végül 6,1 pontszámot ért el a 10-ből. A kritikai konszenzus szerint "Dr. Seuss Loraxa aranyos és elég vicces, de könyv egyszerűségének szelleme elveszik az őrült hollywoodi termelési értékekben." A Metacritic 47 pontra értékelte a filmet és 28 vélemény után kijelentetek "véleményük a filmről vegyes vagy átlagos".
A New York magazin filmkritikusa David Edelstein az All Things Considered-ban határozottan ellenezte a filmet, azzal érvelve, hogy a hollywoodi animáció és az írott képletek elmossák az eredeti könyv szellemének lényegét. "Ez a fajta 3D-s egész estés animációs film teljesen rossz erre az anyagra" - írja. Jól rámutat, hogy a könyv szövegét, hogyan használták fel a filmben, a mai modern kulturális stílusokra - Edelstein szerint például abban a részletben, amikor Audrey elmondja Tednek milyenek voltak az igazi fák: (bővítés hamarosan!)
Egyesek konzervatívan bírálták a filmet, a Lorax egy erős környezetvédő üzenet. Lou Dobbs, a Lou Dobbs Tonight házigazdája a Fox Busneiss Network-nak azt nyilatkozta: "egy alattomos ostobaság Hollywood-ból" és azzal vádolta: "Hollywood ezt próbálja belesulykolni a gyerekekbe."

BEVÉTELEK:
A film összesen 214 030 500 dolláros bevételt hozott Észak-Amerikában, míg más országokban 110 580 906 dollárt, 2012. július 26-ától pedig világszerte 324 611 406 dolláros bevétele lett.
A film Észak-Amerikában hozta a legtöbb bevételt, 17,5 millió dollárt hozott a megnyitó napján (2012. március 2-án, pénteken). A hétvégén elérte a 70,2 millió dollárt, így röviden átvette a vezetést a többi filmmel szemben. Ez volt a legnagyobb bevétele az Illumination Entertainment filmjeinek és az összes Dr. Seuss adaptáció alapján készülteknek, valamint a második legnagyobb környezetvédő film. A Lorax a harmadik legjobb márciusban debütáló filmek egyike lett, valamint a nyolcadik minden idők legjobb animációs filmje. A film továbbra is az első helyen végzett a következő hétvégén is, 45%-kal csökkentve a 38,8 millió dolláros bevételt és megverte az országosan bemutatott mozifilmeket, beleértve a Disney John Carterét is, amely a második helyen végzett. 2012. április 11-én a Lorax lett a legelső animációs film, a már egy éve bemutatott, Észak-Amerikában több mint 200 millió dollárt hozó Aranyhaj és a nagy gubanc óta.
2012. május 6-án meghaladta a Horton bevételeit, s a legtöbb bevételt hozó Dr. Seuss animációs film lett, A Grincs mögött.

ÉRDEKESSÉGEK:

  • Ted karakterét Dr. Seuss-ról nevezték el (akinek az igazi neve Theodor Seuss Geisel), Audrey pedig Seuss felesége, Audrey Geisel után kapta a nevét.
  • A Lorax az első Dr. Seuss műve alapján készült film, amelyet 3D-ben vetítettek a mozikban, és mivel a film nagyrészt a fákról szól, Amerikában erre viccesen utalva IMAX Tree-D-ben is vetítették.
  • A dal, amit a Lorax eredeti hivatalos előzetesében hallhatunk, a "Light and Day" a The Polyphonic Spree zenekar száma. A további előzetesekben hallhatjuk még a "Campus" című számot a Vampire Weekend-től és a Q-Factory előadásában a "Quest for Glory"-t.
  • A premierrel egybekötve az IHOP (International House of Pancakes) Amerikában egy Dr. Seuss témájú reggeli menüt vezetett be és hirdetett egy versenyt, minden fogyasztás után egy ajándék elültethető famagot tartalmazó lapot lehetett kapni, amely arra szolgált, hogy a gyerekek figyelmét is felhívja a környezetük megóvására.
  • A film elején az Illumination Entertainment logójánál a Gruból két minyont láthatunk, akik megpróbálnak láncfűrésszel kivágni egy Pompamacs fát. Az Entertaiment logója a Gru óta a minyonok lettek, már a Hopp elején is feltűnnek egy húsvéti kosárral és nyuszifülekkel.
  • A filmben szintén megfigyelhető a Gruból egy minyon plüssjáték Ted szobájában, amikor a nagymamája elmondja neki, mi kell ahhoz, hogy meglátogassa Valahászt.
  • Ez a harmadik Dr. Seuss film, amely PG (korhatár nélküli) besorolást kapott, A macska - Le a kalappal! után és az első animációs film, amelyet besoroltak.
  • A könyvben a Lorax először abból a fatönkből jön ki, amelyet Valahász kivág, a filmben azonban Valahász nem látja, hogy a Lorax hogyan jelenik meg, amíg az egyik zümmögő hal meg nem kopogtatja a tönköt. Egy régi angol babona szerint, ha valaki az erdőben kivág egy fát előbb engedélyt kell kérnie a természet szellemétől, és meg kell ígérnie, hogy a kivágott fa helyébe később ültetni fog egy magot. Amikor az ifjú Valahász kivágja az első fát, nem tartja be a természet törvényét, valószínűleg az alkotók a "fa kopogtatással" azt akarták szimbolizálni, hogy ezzel idézi meg a Loraxot, aki bizonyos értelemben a természet szelleme.