Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


COCO
RENDEZŐK: Lee Unkrich
FORGATÓKÖNYVÍRÓK: Adrian Molina
SZINKRONHANGOK: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt, Renée Victor, Ana Ofelia Murguia
STÚDIÓ: Pixar Animation Studios
BEVÉTEL: $ 537,944,459
MEGJELENÉS:
 2017. November 22.
 2017. November 23

COCO egy 2017-ben megjelenő egész estés amerikai animációs film, amelyet a Pixar Animation Studios készített, és a Walt Disney Pictures forgalmaz. A filmet Lee Unkrich, a Toy Story 3 rendezője jegyzi, akitől a film eredeti ötlete is származik. A forgatókönyvet Adrian Molina. A történet a mexikói halottak napján játszódik, amikor is egy fiú előtt váratlanul megnyílik a holtak varázslatos világa, ahol alkalma felderíteni egy ősi rejtélyt, mely talán elvezetheti őt rég nem látott családjához... A film eredeti bemutatója 2017. november 22.-e, Magyarországon pedig egy nappal később, 23.-án jelenik meg a mozikban.

TÖRTÉNET:
Miguel Rivera egy tizenkét éves fiú a mexikói Santa Cecillia városából. Tehetséges gitáros, és szenvedélyes zenerajongó, ám a családja nemzedékek óta gyűlöli a zenét, főleg, amióta Miguel ükapja elhagyta a családod, hogy muzsikusnak álljon. Miguelt egyedül dédnagymamája, Coco érti meg szenvedélyében, a családja többi tagja azt akarja, hogy a Rivera-hagyományt folytassa, és cipésznek álljon. Miguel valósággal bálványozza Erenesto de la Cruzt, a leghíresebb zenészt Mexikó történetében, és az az álma, hogy egyszer ő is a zenéjéből éljen meg, ahogy Ernesto tette. Miután halottak napján Miguel felfedezi, hogy egy régi családi fényképen rajta van Ernesto híres gitárja is, arra a következtetésre jut, hogy Ernesto az ő néhai ükapja, aki egykor elhagyta a családot, hogy zenélhessen. Miguel a családja tiltása ellenére be akar nevezni egy zenei tehetségkutató versenyre, ám ehhez szüksége van egy gitárra. Ellopja hát Ernesto emlékhelyéről az ő gitárját, hogy azzal lépjen fel, ám, amint megpengeti különös dolog történik: láthatatlanná válik a halandó emberek számára, ő maga viszont képes arra, hogy a saját szemével lássa az elhunyt emberek szellemeit, akik halottak napján átjönnek ebbe a világba, hogy titokban együtt legyenek még élő szeretteikkel. Miguel megismerkedik elhunyt családtagjai szellemével, s az ő invitálásukra meglátogatja a holtak varázslatos birodalmát.
A holtak világa a következőképpen működik: azok, akikre élő szeretteik még emlékeznek, s a halottak napján kiteszik a fényképüket az oltáraikra, azok átmehetnek a halandó világba, akikről viszont senki nem emlékezik meg, azok végleg a holtak földjén maradnak, s egy idő után onnan is eltűnnek, úgy szólván "végleg eltávoznak". Miguel csak akkor juthat vissza az élőkhöz, ha valamelyik elhunyt családtagja az áldását adja rá, de miután Miguel tudja, hogy az elhunyt rokonai szintén nem támogatnák zenei tehetségét, ezért meg akarja találni Ernesto de la Cruzt, hogy az ő áldását kérje. Hosszú utazásra indul, hogy megtalálja Ernestót. Útjára vele tart Hector is, egy bajkeverő a holtak földjén, aki állítása szerint jól ismeri Ernestót, s segít Miguelnek megtalálni őt, ha cserébe a fiú eljuttatja a fényképét az élők világába, s kiteszi egy oltárra, hogy újra emlékezzenek rá élő szerettei. Az idejük közben vészesen fogy, mert Hector folyamatosan sorvadozik, ahogy az élők elfeledik őt, ráadásul Miguel is félig már csontvázzá válik, minél többet tartózkodik a holtak között, és, ha napkeltéig nem tér vissza a halandók földjére, akkor végleg itt marad.
Kalandok hosszú sora után Miguel végül megtalálja Ernestót, nem sokkal azután, hogy ő és Hector egy kisebb nézeteltérés miatt különváltak; Hector dühös, amiért Miguel nem mondta el, hogy a családja elől menekül, Miguel pedig azzal vádolta Hectort, hogy csak a saját boldogulása érdekli őt, az övével nem törődik. Egy zenei fesztivál keretében Miguelnek alkalma lesz bebizonyítania Ernestónak zenei tehetségét, s miután úgy mutatja be magát a muzsikusnak, mint az ükunokája, Ernesto hatalmas vendégszeretettel fogadja köreiben a fiút. Már épp azon lennének, hogy Ernesto az áldását adja, mikor megjelenik Hector, és felfedi, hogy egykor régen ő és Ernesto muzsikuspartnerek voltak, de különváltak útjaik, miután Hector úgy döntött, hazatér a családjához. Szóváltásuk során több dologra is fény derül, többek között arra is, ami azon az estén történt, mikor utoljára látták egymást. Hector rájön, hogy a halála azon éjszakán nem volt véletlen: Ernesto megmérgezte őt, hogy ellophassa a dalait, és hírnévre tegyen szert, mint nagy zenész. Miután a titka kitudódott, Ernesto nem rejti el tovább valódi önző énjét, s az embereivel egy cenote-gödörbe dobatja Hectort, Miguellel együtt, hogy a titkát rajtuk kívül más már ne tudhassa meg.
Miguel bánja, hogy nem hallgatott korábban a családjára, Hector pedig elárulja, miért akart igazából a halandók földjére menni: újra látni akarta a lányát, akit úgy emleget, "Drága Coco"; Miguel ebből rájön, hogy Hector az ő valódi ükapja. Coco az egyetlen, aki még emlékszik Hectorra, de mivel az emlékei halványodnak, így fennáll a veszélye, hogy Hector nem éri meg a napfelkeltét. Miután Miguel családjának segítségével megszöknek a cenotéből, közös erővel útra kellnek, hogy visszaszerezzék Ernestótól Hector fényképét, hogy Miguel eljuttassa azt Cocóhoz. A muzsikussal való összetűzés során a fénykép sajnos elmerül egy sártócsában, de a Riverák leleplezik Ernesto kétszínűségét a rajongói előtt, Hector pedig az utolsó életerejével az áldását adja Miguelre, ezzel hazaküldvén őt, miközben arra kéri, sose felejtse el, mennyire fontos az ember életében a család.
Pirkadatkor Miguel hazatér az otthonába, s megpróbálja Coco mama eszébe juttatni Hectort, sokáig sajnos teljesen sikertelenül. Mikor azonban eljátsza az "Emlékezz rám" című dalt, melyet Hector kifejezetten a kislányának írt, mielőtt de la Cruz ellopta tőle, a zene visszahozza Coco emlékeit az édesapjáról, és elmondja, hogy annyi éven át megőrizte az apja fényképét, és leveleit, amiket mindig küldött neki utazásai során. A család hatalmas örömmel hallgatja Coco meséit, és örülnek, hogy Miguel épségben hazatért.
Egy év múlva újra eljön halottak napja. Coco eltávozott az élők sorából, de így végre újra egyesülhetett a szüleivel a túlvilágon. A Coco által megőrzött levelekkel Miguel bebizonyította a világnak, hogy Hector volt az igazi nagy zenész, de la Cruz pedig csaló, és visszaálította ükapja egykori dicsőségét. Miguel családja végre elismerte a fiú tehetségét, így az idei halottak napját már zenével ünnepelték, miközben elhunyt rokonaik visszatértek hozzájuk a túlvilágból, hogy titokban ők is velük ünnepeljenek.

A LÁMPÁS CÉG ISMÉT EREDETI ÖTLETBŐL KÉSZÍT FILMET.
A drámaibb hangvétel ellenére nem lehetne azt mondani, hogy tűkön ülve várnánk a Pixar újabb Verdák moziját. Már csak azért sem, mivel túlontúl ráálltak az utóbbi időben a folytatásokra, így különösen örömteli, ha nem valamelyik klasszikusukról húzzák le a sokadik bőrt. A Coco szerencsére a mostanság a szabályt erősítő kivételt képezi.
Pedig elsőre a pár évvel ezelőtti Az élet könyve című, Guillermo del Toro által felügyelt mesére emlékeztet, ahol szintén a mexikói kultúrában meghatározó Holtak Földjére látogathattak el a nézők, ám ezt ezúttal a Toy Story 3-at dirigáló Lee Unkrich vezénylete alatt, akit egy Holtak Napi rendezvény ihletett meg a film elkészültében. A főhős Miguel szeretne híres zenész lenni, akárcsak néhai példaképe, Ernesto de la Cruz. Pár szerencsétlen véletlen folytán azonban a Holtak Földjén köt ki, ahol számtalan kaland vár rá. A gyerekek érdekében azért reméljük, George A. Romero nem erősíti a stábot.

RÖVID FILM:
A film mozis bemutatója előtt került elsőként bemutatásra a legújabb Jégvarázs-rövidfilm, az Olaf karácsonyi kalandja. Ez volt az első alkalom, hogy a Pixar nem egy saját készítésű rövidfilmjét mutatja be az egyik mozifilmjük előtt. A rövidfilm játékideje 21 perc volt, amivel az egyik leghosszabb idejű rövidfilmnek bizonyult, amit mozifilm előtt valaha bemutattak. A Coco magyar bemutatóját követően pár héttel 2017. december 24.-én az RTL Klub is műsorra tűzte a rövidfilmet.

ÖSSZEVETÉS AZ ÉLET KÖNYVÉVEL:
A filmet sok kritikai támadás érte amiatt, hogy a témája nagyon erős hasonlóságot mutat a 2014-ben megjelent Az élet könyve című animációs filmmel, mely szintén a mexikói halottak napján játszódik, és szintén a film főhősének utazásáról szól a holtak birodalmában.Lee Unkrich rendező azonban kijelentette, hogy az ötlet mindig is eredeti volt számára, és csak azért, mert a két film témája hasonlít, még nem jelenti, hogy az egyik utánzása a másiknak. Marissa Martinelli, a Slate kritikusa rámutatott, hogy a történet és a szereplők is egészen mások a két filmben, és a Coco-t sokkal inkább egy másik Pixar-filmhez, a L'ecsóhoz hasonlította, összevetve a két film főszereplőjét, Miguelt, és Remyt. Továbbá a film üzenetét, és érzelmi mondanivalóját sokkal inkább egy másik filmhez, a Chihiro Szellemországban című 2001-es filmhez hasonlította. Az animáció stílusa is eltérést mutat, hisz, míg Az élet könyvében az élő emberek is azonos szerkezetűek a halott csontvázakkal, a Coco nagyon részletgazdagon igyekszik elkülöníteni az élő és holt szereplőket.