Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AGYMANÓK
RENDEZŐK: Pete Docter
FORGATÓKÖNYVÍRÓK: Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley
SZINKRONHANGOK: Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Lewis Black, Bill Hader

STÚDIÓ: Pixar Animation Studios
BEVÉTEL: $ 857,427,711
MEGJELENÉS:
 2015. Június 19.
 2015.Június 25.

AGYMANÓK (eredeti címén Inside Out) egy 2015-ben megjelenő amerikai animációs film, amit Pixar Animation Studios készített és Walt Disney Pictures forgalmaz. A film Pixar Stúdió immár tizenötödik alkotása. Rendezője a Szörny Rt.-t és a Felt is jegyző Oscar-díjas Pete Docter, akitől a film eredeti ötlete is származik. A történet egy kislány elméjében játszódik, akit az érzelmei irányítanak mindennapi élete során. A film az Egyesült Államokban 2015. június 19-én jelenik meg, míg Magyarországon, egy héttel később június 25-én lesz a premierje.

TÖRTÉNET:
Riley Anderson hétköznapi lány, aki Minnesotában él egy nagy kertes házban, mókás szüleivel, és sok-sok barátjával. Riley-t, akárcsak mindenki mást, a tudatában élő érzelmei irányítanak. Ők Derű, Bánat, Harag, Undor, és Majré, akik a Riley agyának központjában, a Fejhadiszálláson laknak, ahonnan a kislány mindennapi életét irányítják. Derű Riley első számú érzelme, a kislány folytonos jókedvéért felel, Majré Riley biztonságának megóvásért, Undor a társadalmi életét védi, Harag pedig az önbizalmát és a becsületét. Az egyetlen kivétel Bánat, akiről senki sem tudja, mi képzi fő feladatát, és, akire ezért a legtöbb érzelem neheztel, különösen Derű, aki nem akarja, hogy Riley valaha is szomorú legyen. Riley személyiségét különböző szigetek, az úgynevezett "Személyiség szigetei" határozzák meg, melyet Riley életének nagy pillanatai, a főemlékek működtetnek. Riley-t rendkívül boldog gyerekkorral áldta meg az ég, ám mikor a lány tizenegy éves lesz, minden megváltozik. Ő és a családja a békés kertvárosból kénytelenek San Franciscóba költözni, az édesapja új állása miatt.
A költözés nem várt változásokat hoz Riley életébe, ami nemcsak őt, de az érzelmeit is felkavarja. Bár Derű, megpróbálja a dolgok pozitív oldalát láttatni, összetűzésbe kerül a többi érzelemmel, akik másként vélekednek arról, hogyan kell viselkedni egy új városban, egy új otthonban és egy új iskolában. A helyzetet nehezíti Bánat folytonos közbeavatkozása, aki valahányszor megérinti Riley emlékeit, azok mindig szomorúvá válnak. Derű próbálja őt távol tartani attól, hogy közbeavatkozzon, ám ez nem jár sikerrel. Végleg elszabadul a káosz, mikor Bánat megríkatja Riley-t az új iskolában az osztálytársai előtt: Derű és Bánat vitába száll egymással, mely során a főemlékek kiesnek a helyükről, ezzel leállnak a Személyiség szigetei, Derű és Bánat pedig kikerülnek a Fejhadiszállásról, és elvesznek Riley hosszú távú memóriájában.
Derű távollétében Riley meglehetősen nyomottá és frusztrálttá válik, a helyzetet pedig tovább rontja, ahogy Harag, Undor és Majré heves összecsapások közepette próbálják őt irányítani. A Személyiség szigeteinek megrekedése miatt Riley kifordul önmagából, és az őt érő sorozatos csalódások miatt (veszekszik a családjával, elbukik hokizás közben) sorra elveszti a személyiségének egy-egy darabját. Közben Derű és Bánat próbálnak visszajutni a Fejhadiszállásra, ahogy csak lehet. Ebben segítségükre lesz Bing Bong, Riley régi képzeletbeli barátja. Útjuk során átvágnak Fantáziaországon (Riley képzeletvilágán) az Álom Stúdión (ahol Riley álmait készítik), és még Riley tudatalattijában is rövid látogatást tesznek. Az út során Bánat kezdi felfedezni az élet naposabb oldalát, és Derű is tanul egy, s mást Bánattól, többek között a sírás és az empátia lélekemelő hatását.
A Fejhadiszálláson közben a többi érzelem azt a döntést hozza, hogy Riley-nak haza kell térnie Minnesotába, mert csak ott lehet boldog, és ott gyűjthet boldog emlékeket. Ez persze azzal jár, hogy meg kell szöknie otthonról, a hazaúthoz pedig pénzt kell lopnia a szüleitől. E gondolat, amit elültetnek a fejében végleg felborítja Riley-t: az érzelmei ezáltal nem tudnak rá hatással lenni, eddigi lelki világa pedig teljesen összeomlik. Derű és Bing Bong Riley elméjének többi részével bent ragad a Feledés gödrében, ahonnan nincs visszaút. Ezt megelőzően Derű szörnyen megbántotta Bánatot, mert le akart róla mondani, hogy visszatérjen vele a Fejhadiszállásra. Azonban a Feledés gödrében Derű felfedezi, hogy Riley egyik boldog emléke korábban szomorú volt, de Bánat közbeavatkozása miatt, Riley kisírta az érzéseit, és a szülei megvigasztalták őt. Derű rájön, hogy Bánat jelentősége pontosan ebben rejlik: a szomorúság által segít, hogy Riley még boldogabb legyen. Ő és Bing Bong ezután közös erővel kitalálják, hogyan szökhetnének meg a Feledés gödréből. Bing Bong azonban rájön, hogy csak egyikőjük juthat ki épségben a gödörből, így feláldozza magát, hogy Derű megmeneküljön. Utolsó kérésként arra kéri őt, vigyázzon helyette Riley-ra.
Derű megkeresi Bánatot, és bocsánatát fejezi ki, amiért gonosz volt vele, majd közös csapatmunkával visszatérnek a Fejhadiszállásra. Derű engedi, hogy Bánat vegye át a vezető szerepet, akinek beavatkozásával sikerül eltéríteni Riley-t a szökés gondolatától, és hazatér a családjához. Bocsánatot kér a szüleitől, amiért megszökött, és könnyek között elmondja, mennyire hiányolja a régi otthonát, akik megértik és megvigasztalják őt. Ezáltal Riley személyisége új szigetekkel bővül, amik immár egy érettebb és felelősségteljesebb személlyé teszik őt.
Egy évvel később Riley megszokván újdonsült otthonát, boldogan él a családjával, és új barátaival, az érzelmei pedig segítenek neki átvészelni a mindennapokat, amikbe immár közbejátszanak a kamaszkori problémák és a felnőtté válás kezdeti szakasza is.

ÉRZELMEK:

 • Derű - Riley első számú és legmeghatározóbb érzelme, aki a többi érzelem között a vezető szerepet tölti be. Riley szüntelen jókedvéért és öröméért felel. Melegszívű, optimista, és mindenben meglátja a jót. Nagy kihívást jelent számára, hogy Riley életét mindig a megfelelő irány terelje, különösen, mikor a kislány a kamaszkori problémákkal küzd. Azonban bármi történjék, Derű mindig kész rá, hogy fényt hozzon Riley életébe, és egyúttal a többi érzelemébe is. De amikor ő és Bánat elvesznek Riley elméjében, Derű új szemszögből kezdi megismerni az eddig helyesnek gondolt tevékenységeit, ennek során pedig nemcsak Riley, de az ő saját személyisége is fejlődik.
 • Bánat – Ő Riley szomorúsága. A többi érzelemmel ellentétben nehezen találja a szerepkörét Riley életében, és rosszul viseli, hogy negatív érzelemmel tölti el a kislányt. Amikor azonban ő és Derű véletlenül elvesznek Riley elméjében, és közös erővel kell visszajutniuk a Fejhadiszállásra, Bánat tanul egyet, s mást az élet apró örömeiről, mely alapján a világnézete is megváltozik. És eközben még saját maga a fontosságát is megtalálja Riley életében.
 • Harag – Azért felel, hogy Riley erős, magabiztos legyen, ha bármi baj érné őt. Temperamentumos, türelmetlen, és, ha nem megy minden a tervek szerint, szó szerint felrobban mérgében. Derű és Bánat távollétében, ő és a többi érzelem próbálják irányítani Rileyt a mindennapjai során, amely gyakran okoz gondokat.
 • Undor – Riley védelméért felel, hogy megóvja őt a fizikai és lelki sérelmektől. Önfejű, szókimondó, és néha kicsit bumfordi. Viszont mindig a legjobb szándék vezérli, annak érdekében, hogy Rileyt semmi baj ne érje, még ha ezzel a többiek az esetek többségében nem is értenek egyet.
 • Majré – Riley biztonságának megóvása képzi fő feladatát. Pesszimista, és aggályos, idejét pedig folyamatosan az tölti ki, hogy a lehetséges katasztrófákat, veszélyeket elemezze, melyek Rileyt érhetik mindennapi élete során. Ezen tevékenységében azonban sosem mond kudarcot.

RILEY AGYÁNAK LAKÓI:

 • Bing Bong – Riley képzeletbeli barátja. Jórészt vattacukor alkotja a testét, egyébiránt pedig egy macska, egy elefánt, és delfin különös keveréke. Igencsak nagy csalódás érte, mikor Riley megfeledkezett róla, de ennek ellenére mindig jókedvű, és kész segíteni Derűnek és Bánatnak, hogy visszajussanak a Fejhadiszállásra. Mindennél jobban szeretné, ha Riley boldog lenne, és ennek érdekében végül egy nagyon komoly, de hősies döntést kell meghoznia.
 • Feledtetők – A hosszútávú memóriában dolgozó kis lények, akiknek feladata eltávolítani azon emlékeket, amelyek már nem érdeklik Riley-t. Néha azonban, ha úgy van kedvük, felidéznek egy-egy dilis mókás emléket a kislány fejében, hogy szórakozzanak.
 • Ricsaj, a bohóc – Riley egyik legnagyobb félelme. Amikor Riley hároméves volt, a születésnapján fellépő bohóctól annyira megijed, hogy állandó félelme alakult ki róla. Ricsaj egy többméteres, félelmetes kinézetű óriás bohóc, aki Riley tudatalattijában él. Derű és Bánat felhasználják őt, hogy kizökkentsék Riley-t az álmából, és ezáltal visszajussanak a Fejhadiszállásra.
 • Tudatalatti őrök – Két elszánt, bár nem túl eszes biztonsági őr, akik Riley tudatalattijának épségére vigyáznak.
 • Álomrendező – Az Álom stúdióban Riley álmait rendezi, ő felel az álmokért és rémálmokért egyaránt. A rögzítettet felvételeket aztán a Fejhadiszállásra küldik, ahol az érzelmek lejátsszák az álmokat, amíg Riley alszik.
 • Szivárványunikornis – Egy színésznő az Álom stúdióban, akinek Derű óriási rajongója.
 • Felhőlakók – A Fantáziaországban lévő felhőváros lakói, felhőre emlékeztető emberek.
 • Kanadai srác – Riley képzeletbeli fiúja, aki állítása szerint "meghalna Riley-ért". Ezt lehetősége is lesz bizonyítani.

EMBEREK:

 • Riley Anderson – Az tizenegy éves minnesotai lány, kinek elméje a történet fő színhelye. Rengeteg új, nemkívánatos változás elé néz, amikor ő és a családja San Franciscóba költöznek, ám az érzelmei készek őt megvédeni, és átsegíteni ezeken a változásokon. A változások legyőzése azonban olyan lelki megpróbáltatás elé állítja Riley-t, aminek következtében nemcsak a régi életével, de a régi önmagával is kénytelen lesz szakítani.
 • Mrs. Anderson – Riley szerető, gondoskodó édesanyja. Próbálja Riley-t mindig pozitív irányba terelni, még ha a költözés okozta nehéz változások ezt olykor ellehetetlenítik is. Viszont nagyon szereti a lányát, és igyekszik mindig a legjobbat nyújtani neki. Őt is az érzelmei vezérlik mindennapjai során, ahol a Bánat (az anyai gyengédség) játssza a vezető szerepet.
 • Mr. Anderson – Riley mókás, szabad szellemű édesapja. Bár a költözés és az új állás okozta gondok rengeteg stresszel sújtják, mégis próbál a családjára támaszkodni, és törődni velük amennyire csak lehet. Szintén imádja a lányát, és kész mindent megtenni, hogy boldoggá tegye őt. Az ő fejében a Harag (az atyai szigor) dominál legfőképp.
 • Meg – Riley legjobb barátja Minnesotából, ám nem sokkal a költözésük után Meg máris új barátot talál magának, ami igencsak megviseli Riley-t.
 • Brazil helikopterpilóta – Mrs. Anderson régi udvarlója, akiről gyakran fantáziál, mi lett volna, ha annak idején hozzá megy feleségül.
 • Tanárnő – Riley új iskolájában a tanítónő, aki nagy örömmel fogadja Riley-t is az osztályában.

ELŐKÉSZÜLETEK:
Az Agymanók eredete Pete Docter rendező gyerekkorára nyúlik vissza. Amikor tízéves volt, a családjával Dániába költöztek, ahol az édesapja Carl Nielsen munkásságát tanulmányozta jó ideig. Docter-nek nagyon nehezen ment itt a beilleszkedés, lévén, hogy nyelvet sem beszélte és dán kultúrát sem ismerte. Mivel nem volt sok barátja, így a szabadidejét, rajzolgatással és különböző történetek kitalálásával töltötte. Már akkor megfogalmazódott benne, hogyha nagy lesz, szeretne a rajzfilmszakmában dolgozni. A főiskolát elvégezve aztán ebbe az irányba szakosodott.
2009, nem sokkal a Fel befejezése után Docter felfedezte, hogy a lánya, Elie meglehetősen szokatlanul viselkedik: magába zárkózik és nem sokat beszél. A Fel elkészítése alatt Docter elmondása szerint a lánya egy sziporkázó, mindig vidám teremtés volt, de ahogy a kamaszkorba lépett, már egyre csöndesebb lett. Docter folyton csak arra tudott gondolni: vajon mi járhat a fejében? Végül ez vezette el őt az Agymanók megalkotásához. 2011-ben vetette fel az ötletet a Pixarnál: "Mi lenne, ha film készülne egy olyan helyről, amelyet mindenki ismer, de még senki sem látott: az emberi elme belsejéről?" Az ötlet mindenki tetszését elnyerte, így még ugyanebben az évben megerősítették, hogy a Pixar tervebe vette ezt a produkciót, melynek Micheal Arndt írja a forgatókönyvét. A forgatókönyv első kész változata hamar megvolt, viszont rengeteg változáson ment keresztül, míg elérte a végleges formáját. Arndt munkásságát végül Pete Docter és Meg LeFauve és Josh Cooley együttesen átdolgozták. Arndt ezt igencsak rossz néven vette így 2012-ben otthagyta a stábot.

A TÖRTÉNET:
A film alapötlete a kezdetektől az volt, hogy egy lány fejében játszódjon, aki a felnőtté válás gondjaival küzd. Docter teljesen a saját lányáról mintázta Riley karakterét: elmondása szerint olyasvalakit akart, aki nem az a tipikus "lányos-lány", hanem összetettebb, és érzelmileg sokkal nehezebb őt megérteni. Del Carmen jött elő az ötlettel, hogy Riley Minnesotában éljen és hokizzon, mivel a sport nem igazán illik egy lányhoz, ami pont megfelelt a rendező elképzelésének. Eredetileg azt tervezték, hogy Riley-t valami trauma érje, amit a filmben próbál feldolgozni, de ezt elvetették, mert nem akartak nagy hasonlóságot a Fel-el, illetve, a trauma feldolgozás nem passzolt egy tinédzserhez, aki épp csak most kezdi az életet. Egy másik elképzelés a gyermekkorral való szakítás volt, mely során a főszereplő azzal küzd meg, hogy hátrahagyja a gyermekéveit és felnőttkor kezdeti szakaszába lép. A Pixar végül ezt az ötlet kezdte fejleszteni. Végül Pete Docter a saját gyerekkora alapján vetette fel a költözés ötletét, ami mindenikek tetszett, mert egyúttal benne van a szakítás a régi dolgokkal és az új, nehéz helyzetekkel való szembenézés.
Az érzelmek, mint fő karakterek kidolgozása, igencsak nagy kihívást jelentett a Pixar számára. Amikor elkezdtek dolgozni a filmben, több neves pszichológus véleményét kérték ki, hogy megismerjék az elme és az érzelmek működését. Ennek tanulmányozására több hónapot is rászántak. A legtöbb segítségét Dacher Keltner a kaliforniai Berkey orvosi egyetem professzorától kapták, aki rengeteg segédkezett a Pixarnak az érzelmek megismerésében. A film kezdeti szakaszában több tucat érzelem élt volna az emberek fejében, de Keltner tanácsai alapján megváltoztatták az ötletet. Szerinte az emberi lény fő érzelmei, az öröm, a bánat, a harag, az undor, a félelem és a meglepődés. Docter a félelmet és a meglepődést túl hasonlónak találta, így egybegyúrta őket. Az érzelmek megismerése mellett, egyben azzal is törődtek, hogyan változik az ember személyisége, ennek alapján alkották meg a személyiség szigeteit, a gyermekkorral való szakítás érzékelésére pedig egy képzeletbeli barát elfeledtetését mutatták be.
A film kezdeti szakaszában az alkotók eldöntötték, hogy a főszereplő a Derű lesz, aki egy kislány gyermekkorának egyik legmeghatározóbb érzelme lehet. Kitalálták, hogy a film valójában az ő fejlődését mutassa be, hogy miként képes elengedni a túlzott vidámságot annak érdekében, hogy egy lány érettebb legyen (ezt az ötletet főleg Derű hangadója Amy Poehler vetette fel a készítőknek). Az eredeti forgatókönyvben Derű és Majré elvesznek Riley elméjében és közös erővel kell visszajutniuk a Fejhadiszállásra. Ezt kezdetben humorosnak tartották, de Pete Docter végül rájött, ha a filmben érzelmi fejlődést akarnak bemutatni, Majrét egy komolyabb érzelemre kell lecserélniük. Így került a helyére Bánat. A készítők kifejezetten jutalmazták az ötlet, annak ellenére, hogy ez a forgatókönyv teljes átírását, és film újabb késleltetését eredményezte.
2014-ben Pete Docter a következő interjút adta a The Hollywood Reporter-nek a filmmel kapcsolatban: "A legnehezebb kihívás a filmben maga az összehangolás, hiszen párhuzamosan be kell mutatni, hogy mi történik a kislánnyal, és hogy ezalatt mi zajlik le a fejében. A karakterek nagyon dinamikusak, mivel sokáig törtük a fejünket azon, hogy milyenek is legyenek az érzelmek. Végül abban maradtunk, hogy olyan jellegekkel ruházzuk fel őket, ami leginkább jellemzi az adott érzelmet. Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, mert azt hiszem a film pontosan tükrözni fogja majd, milyen is lehet egy érzelem, ha személyként gondolunk rá."

SZEREPLŐK:
2013 februárjában került bejelentésre a film végleges (Inside Out) címe. Ugyanezen év augusztusában megjelent a hivatalos szinopszis is, illetve, hogy a főszereplők hangjait Amy Poehler, Lewis Black, Mindy Kaling, Bill Hader és Phyllis Smith fogják kölcsönözni.
Az alkotók már a film elkészítésének legelején eldöntötték, hogy olyan színészt fognak választani a szerepekre, aki nemcsak a karakter hangját, de a lényét is vissza tudja adni. Amikor kidolgozták Derű karakterét, rögtön Amy Poehler-t akarták felkérni a szerepre. Először nem merték őt felkérni, félvén, hogy úgyis visszautasítja a szerepet. Amy kifejezetten örült, hogy őt akarják felkérni, mivel ő maga nem gondolta magáról, hogy illene a hangja Derűhöz. Miután elvállalta a szerepet, felvetett az alkotónak pár javaslatot a karakterrel, amik végül szerepeltek a végleges filmben. Bill Hader a Saturday Night Live-ban nyújtott egyik emlékezetes alakítása miatt választották Majré hangjának. Hasonlóan választották ki Phyllis Smith-t Bánat hangjának, a Rossz tanár című filmben nyújtott szerepléséért. Egyik este Jonas Rivera épp a filmet nézte, s látván Phyllis Smith alakítását, felhívta Pete Docter-t, s csak ennyit mondott: "Azt hiszem, megvan Bánat."
Lewis Black, aki már több filmben játszott őrjöngő pszichopatákat, tökéletes választásnak találták Haragnak, és így voltak ezzel Mindy Kaling esetében is Undor hangjának. Kaling állítása szerint "bőgött, mint egy kisgyerek", mikor elolvasta a forgatókönyvet. Kyle MacLachlan, Diane Lane és Kaitlyn Dias közreműködése az Anderson család hangjaként, a film második előzeteséből derült ki, hasonlóan Richard Kind is, aki már több Pixar filmben adta a hangját kisebb-nagyobb szereplőknek.

ZENE: 2014 áprilisában jelentették be, hogy film zenéjét Michael Giacchino szerzi majd. Giacchino már több Pixar filmben köztük a Fel-ben is dolgozott zeneszerzőként. "Zenéjével sokat tett hozzá a film hangulatához, igazi varázslatot teremtett" - állítják a készítők. A film zenealbuma egy hónappal a mozibemutató előtt debütált.